top-10-najaarsovernachtingen-nederland
  • Toplijstjes

10 tips voor een najaarsvakantie in Nederland

Geplaatst op 14 oktober 2018

Ga je dit najaar op vakantie in eigen land? Goede keus, want in het veelzijdige Nederland valt genoeg te ontdekken. Ons land doet met zijn eigen Big Five, het Zuid-Limburgse heuvellandschap en de unieke Waddeneilanden niet onder aan andere landen. Sterker nog; in Nederland vind je het allemaal! Verblijf op een vakantiepark in Nederland en laat je verrassen.

1.Uitwaaien aan zee

Lekker uitwaaien aan de Nederlandse kust? Daar is het najaar het perfecte seizoen voor! Boek een vakantiehuisje aan zee en geniet van de zilte Zeeuwse zeelucht, de bruisende badplaats Egmond aan Zee, de gezellige boulevard van Scheveningen of het prachtige strand van Bergen aan Zee. Nederland heeft maar liefst 250 kilometer zandstrand met prachtige duinen, dus voor een strandvakantie hoef je nooit ver te reizen.

2. Wild spotten op de Veluwe

De Veluwe, ook wel de groene schatkamer van Nederland, is een prachtig, divers natuurgebied in het oosten van ons land. Net als in Zuid-Afrika, vind je ook hier de Big Five. We hebben het dan uiteraard niet over leeuwen, olifanten en luipaarden, maar over Schotse hooglanders, edelherten, wilde zwijnen, reeën en vossen. Vooral in de vroege uurtjes is de kans groot dat je deze prachtige dieren tegen het lijf loopt.

3. Plezier voor het hele gezin

Een onvergetelijke vakantie met het hele gezin beleef je op een vakantiepark in de buurt van een pretpark. Wat dacht je van Attractie- en Vakantiepark Slagharen, waar je je in het Wilde Westen waant? Of verblijf in de buurt van Avonturenpark Hellendoorn in Overijssel, verscholen in de bossen. Hier vind je ruim dertig attracties; van een wildwaterbaan tot een glijbanenpark. Voor de allerkleinsten zijn Kinderpretpark Julianatoren in Apeldoorn en Plopsa Indoor Coevorden echte aanraders.

4. Voor ieder wat wils op de Wadden

Wist je dat de Waddenzee op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat? Dit unieke natuurgebied doet niet onder aan het Great Barrier Reef in Australië of de Kilimanjaro in Tanzania! De vijf Nederlandse Waddeneilanden hebben ieder hun eigen kenmerken en charme. Zoek de rust op op Schiermonnikoog en Vlieland, beklim de grootste vuurtoren van de Wadden op Ameland, bezoek de enige natuurlijke baai van Nederland op Terschelling en bewonder zeehonden en bruinvissen bij Ecomare op Texel.

5. Rust en ruimte in Drenthe

Voor prachtige wandel- en fietstochten zit je in Drenthe goed. Hier vind je rust, ruimte, prachtige natuur en eindeloze herfstlandschappen. Maak een stop bij het Hunebedcentrum in Borger om de indrukwekkende, prehistorische grafkamers te bewonderen, bezoek de karakteristieke es- en brinkdorpen in de omgeving en spendeer een dagje in Assen en Emmen. Een aanrader is het 150 meter lange Boomkroonpad in Drouwen, waarbij je langs de toppen van de bomen wandelt.

6. Op avontuur in de dierentuin

Leuk voor jong en oud; een dierenpark bezoeken. Verblijf deze herfst bijvoorbeeld op een vakantiepark in of nabij Emmen en plan een dagje uit naar WILDLANDS Adventure Zoo Emmen, waar je mee op reis wordt genomen door de verschillende habitatten van de dierentuinbewoners. In Rhenen vind je Ouwehands Dierenpark, die met name bekend is vanwege de reuzenpanda’s. Of ga op safari, niet in Afrika, maar gewoon bij Safaripark Beekse Bergen

7. Buitenlandse taferelen in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg wordt niet voor niets ons eigen stukje buitenland genoemd. Het heuvelachtige landschap, de mysterieuze kastelen, de uitgestrekte wijngaarden, de pittoreske doorkijkjes en de bourgondische cultuur geven je het gevoel dat je in een ander land bent. Wandel door het prachtige gebied rondom de Eys en word beloond met een Toscane-waardig uitzicht! Italië lijkt opeens toch niet meer zo ver weg.

8. Cultuur, natuur en historie in Friesland

De inwoners van Friesland zijn hartstikke trots op hun provincie, en terecht, want in Friesland vind je de perfecte mix van cultuur, natuur en historie. Zo is er Leeuwarden, de grootste van de Friese elf steden en in 2018 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Verder barst het in Friesland van de meren, schilderachtige dorpjes, nationale parken én goedlachse Friezen. De perfecte ingrediënten voor een geslaagde najaarsvakantie!

9. Dubbel relaxen

Een stevige wandeltocht door de prachtige natuur, een dagje shoppen in een andere stad en na afloop opwarmen in de sauna of de whirlpool? Kies dan voor een vakantiepark met luxe wellnessfaciliteiten, zoals een verwarmd zwembad, sauna, bubbelbad, Turks stoombad en zonnebank. Na het trotseren van een frisse regenbui zo het warme water inzakken; dat is nu echt genieten!

10. Maak kennis met gastvrij Twente

Ga je voor een actieve najaarsvakantie of wil je juist even helemaal niets? Waar je voorkeur ook naar uitgaat, Twente is het antwoord. Natuurgebieden, landgoederen en boerderijen vormen het ideale decor voor lange fiets- en wandeltochten, maar ook cultuur snuiven en winkelen behoort tot de mogelijkheden. Kunststadje Ootmarsum is een authentiek stadje in de gemeente Dinkelland, waar kunst en cultuur samenkomen.